Enhagen Labradoodle

Så här förbereder vi våra valpar


TEMPRAMENTSTEST

Vid ca 7 veckors ålder låter vi en extern part tempramentstesta våra valpar.
Valparna får genomgå en mängd olika övningar och stimuli och deras reaktioner bedöms. Vissa valpar är mer utåtriktade och en del mer avslappnade och lugna i sitt förhållandesätt. Med ett tempramentstesta som underlag har vi ett stort hjälpmedel att använda vid placering av valparna. Att matcha valparna med rätt familj är avgörande för hur en valp kommer att utvecklas. Vi placerar valparna efter temprament och personlighet och inte kön, färg och teckning.

Här är vi på Tempramentstest hos Mia på Smedstorpets Labradoodle. Mia har lång erfarenhet av uppfödning och tempramentstestande av valpar.

MILJÖBERIKNING

I ett led att stärka våra valpar och få dom stabila i olika miljöer så gör vi en del mindre utflykter när valparna är lite äldre. Det kan vara ett besök till en grannes hus eller en annan närliggande utomhusmiljö.  Här har vi en valpkull som besöker en hundhall här i Västerås. Här finns mängder med olika träningsredskap och övningar som både ger valpen en berikning men även ett träningstillfälle i en ny miljö. 
LJUDTRÄNING

Fyrverkerier och smällare kommer troligtvis inte att förbjudas i närtid och därför tänker vi att det är bättre att arbeta förebyggande! 

Redan när valparna är små så börjar vi med små lätta ljudövningar och utökar sedan ljuden med inspelningar av åskoväder och fyrverkerier. Vi börjar med ett lågt ljud och arbetar oss sedan uppåt. Vi ser även till att skramla runt ordentligt härhemma och utsätter valparna för allehanda ”hushållsljud” som t.ex. att tappa kastrullock i golvet, köra både robotdammsugare och vanlig dammsugare. 

I går var vi ner på stan och miljötränade bland livemusik, barn som skrek och hoppade i hoppborg, många människor med rullstol och permobil, småbarn som åkte runt på små sparkbilar, barn och unga som spelade fotboll och bara massor med liv och rörelse och Nala somnade bland allt liv! På kvällen sköts det raketer utanför vårt fönster och ibland lät det som bomber som smällde av! Nala tittade upp och tittade på oss och somnade sedan om 😍 Sååå duktig❣️ Tack för hjälpen med all träning innan 🙏🏼

På filmen nedan ser du hur ett gäng valpar sover medans fyrverkerierna smattrar i högtalaren!

BILÅKNING

När valparna lämnar oss så vill vi inte att det är första gången dom åker bil, det är nog så stressande att lämna sin mamma och syskon som det är. Vid kring 5-6 veckors ålder påbörjar vi bilåkandet och när valparna lämnar oss så har de varit iväg på ett antal bilturer och målet är att de har åkt minst 5 timmar i bilen. 


BARNSOCIALISERING

Det är viktigt för oss att valparna som växer upp här introduceras för mängder av olika situationer och olika slags människor som de kan tänkas möta i sin framtid och då är bl.a. barn allt som oftast en del av vardagen. Även om man inte har egna barn sökande man har barnbarn eller grannar eller så vill man lugnt kunna passera ett dagis med sin hund.

Vi har ett antal små ”assistenter” som har som uppdrag att ge valparna fina associationer till barn. Vi börjar med en lätt introduktion där barnen sitter utanför valphagen och utökar sedan både närheten och tiden som barnen spenderar med valparna. POTTRÄNING

Vid ca 3-4 veckors ålder påbörjar vi potträning med valparna!

Alla valpar har det i sig att inte vilja kissa och bajsa där de sover och det ger ett stort försprång i rumsrenheten om man jobbar med det på rätt sätt!

Valparna får till en början en dedikerad yta att göra ifrån sig på. Här försöker vi att vara konstanta och inte flytta runt på den ytan allt för mycket. När valparna är kring 5 veckor så börjar vi att släppa ut dom ganska många gånger per dag och under sina sista veckor hos oss så öppnar vi våra skjutdörrar ut så snart de vaknat till eller ställer sig upp, det betyder att vi kan maximera gångerna valparna faktist hinner ut för att göra ifrån sig och därmed lär sig snabbt vad som gäller. Det blir väldigt många gånger per dag som valparna släpps ut men det är till stor hjälp för deras fortsatta rumsrenhet.EGENTID

För att förbereda valparna för den dagen som de kommer lämna oss så ser vi till att varje valp får lagom doser ”egentid” med oss. Det betyder att vi ser till att ta valparna en och en för en stunds mys i soffan eller lek i ett annat rum. På så vis bygger vi valpen självförtroende och rustar den för att en dag lämna sina kullsyskon.